6.3.5 Ringverbanden

Een ringverband is een facultatief samenwerkingsverband van gemeenten binnen een classis, dat op hun eigen verzoek door de classicale vergadering is ingesteld

|182|

(ord. 4-17). Een ringverband als hier bedoeld is daarom van geheel andere orde dan een ring van gemeenten, zoals die van oudsher in de Nederlandse Hervormde Kerk functioneerde.

Het ringverband van ord. 4-17 is een mogelijkheid om aan gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland die daarom vragen, een plaats te verschaffen waar zij zich samen met verwante gemeenten op basis van onderlinge herkenning kunnen bezinnen op het kerk-zijn en gemeente-zijn. Als aan de classicale vergadering consideraties worden gevraagd over vragen van belijdenis en kerkorde, kan het ringverband overwegingen daarover ter bespreking voorleggen aan de classicale vergadering.

Daarmee is al aangegeven waar in deze bepaling de spanning ligt. Het ringverband wil een legitieme plaats geven aan het beoefenen van de onderlinge verbondenheid van gemeenten die op een bepaalde wijze in de kerk staan. Er is in de Protestantse Kerk in Nederland ruimte voor deze verscheidenheid. Tegelijk mag dat niet leiden tot isolement en afzondering. De classicale vergadering heeft immers juist tot taak de saamhorigheid van alle gemeenten te bevorderen. Daarom worden de opvattingen die binnen het ringverband leven, ingebracht in de classicale vergadering (waartoe de gemeenten van het ringverband immers behoren en waarin zij ook hun bijdrage hebben te leveren).

 

Enkele nadere opmerkingen
- Het is ook mogelijk om als wijkgemeente tot een ringverband te behoren.
- In het ringverband kan eventueel een gemeente van een aangrenzende classis worden opgenomen (ord. 4-17-1).
- Als er een ringverband is ingesteld, heeft dit in elk geval tot taak de consulenten voor de aangesloten gemeenten aan te wijzen en de waarneming van het dienstwerk te regelen.
- Het ringverband brengt jaarlijks verslag uit aan de classicale vergadering, met een verantwoording van inkomsten en uitgaven (ord. 4-17-2).
- De kosten van het ringverband worden omgeslagen over de (wijk)gemeenten die in het ringverband zijn samengebracht (ord. 4-17-3).
- Een ringverband kan niet worden ingesteld zolang de gemeenten nog tot een afzonderlijke hervormde of een gereformeerde classis behoren (ovb. 195 sub e).