12.7.6 Toezien van de kerk op de classis

Op het beheer van de vermogensrechtelijke aangelegenheden van de classis wordt toegezien door het regionale college voor de behandeling van beheerszaken (ord. 11-22). Dit toezien betreft dezelfde zaken die ook bij de gemeente onder het toezien vallen (zie § 12.6).

Indien de classicale vergadering alleen vergaderkosten heeft, ziet het regionale college alleen toe op de deugdelijkheid van de financiële controle en op het beheer van de archieven. Betrokkenheid bij de begroting en jaarrekening is dan niet voorgeschreven en andere vermogensrechtelijke aangelegenheden zijn er niet.

In het geval dat de classis andere inkomsten en uitgaven heeft dan de in art. 11 genoemde, wordt op begroting en jaarrekening toegezien zoals op de begrotingen en jaarrekeningen van een gemeente. Begroting en jaarrekening worden ter kennisneming voor 15 december respectievelijk 15 juni naar het regionale college gestuurd en het regionale college is bevoegd daarover in gesprek te gaan (ord. 11-14-1 en 2). Indien het college van oordeel is dat de begroting niet verantwoord is, kan het besluiten dat voor bepaalde rechtshandelingen zijn toestemming nodig is (ord. 11-14-3). Die toestemming is altijd al nodig als een overeenkomst wordt aangegaan met een lid van de financiële commissie of als de classicale vergadering een stichting wil oprichten (ord. 11-14-4).

Ook hier wordt als ‘zwerfsteen’ vermeld dat het aanvaarden van erfenissen slechts mogelijk is onder het voorrecht van boedelbeschrijving (vgl. § 12.6).

Overigens, de bepaling dat de classis alleen financiële verplichtingen kan aangaan als het regionale college heeft verklaard dat zij aan haar verplichtingen kan voldoen (ord. 11-12-4), brengt al met zich mee dat het regionale college bij de meeste rechtshandelingen van de classis betrokken is.

 

Ook de classicale vergadering kan het college vragen op verzoek van derden een verklaring af te geven dat geen instemming van het regionale college nodig is. Zoals boven is aangegeven zal wel in veel gevallen een verklaring van het regionale college dat de classis aan haar verplichtingen kan voldoen aanwezig moeten zijn.